Early Medieval Period & South India Cholas And Others Most Important Question Answer - StudyWithAMC | AMCALLINONE
Welcome to StudyWithAMC हम चाहें तो अपने आत्मविश्वास और मेहनत के बल पर अपना भाग्य खुद लिख सकते है और अगर हमको अपना भाग्य लिखना नहीं आता तो परिस्थितियां हमारा भाग्य लिख देंगी|- Abhijeet Mishra. This is the Only Official Website of StudyWithAMC     “Always Type www.amcallinone.com . For advertising in this website contact us studywithamc@gmail.com.”

शुक्रवार, 21 मई 2021

Early Medieval Period & South India Cholas And Others Most Important Question Answer

Early Medieval Period & South India Cholas And Others Most Important Question Answer


Q 1 : Which of the following was Not one of the titles assumed by the Chola King Rajendra ?

(a) Tyagasamudra

(b) Gangikonda

(c) Mudikonda

(d) Pandita Chola

Ans : Tyagasamudra


Q 2 : Rath Temples at Mahabalipuram were built in the reign of which Pallava Ruler ?

(a) Mahendra varman

(b) Narasingh varman I

(c) Parameshwar varman

(d) Nandi varman I

Ans : Narasingh Varman I


Q 3 : Which one of the following Chola kings conquered Ceylon first ?

(a) Aditya I

(b) Rajaraja I

(c) Rajendra

(d) Vijayalaya

Ans : Rajaraja I


Q 4 : The seven pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art patronised by the -

(a) Pallavas

(b) Pandyas

(c) Cholas

(d) Cheras

Ans : Pallavas


Q 5 : At which of the following places is the famous Kailasha Temple Located ?

(a) Ajanta

(b) Badami

(c) Chittor

(d) Ellora

Ans : Ellora


Q 6: The Chola period is best known for which of the following ?

(a) Grm Sabhas

(b) War with the Rashtrakutas

(c) Trade with Ceylon

(d) Growth of Tamil culture

Ans : Gram Sabhas ( Village Assemlies )


Q 7 : Mahabalipuram was established by the -

(a) Pallavas

(b) Pandyas

(c) Cholas

(d) Chalukyas

Ans : Pallavas


Q 8 : The famous Idol of Gometeshwar and famous jain temple is situated at -

(a) Hampi

(b) Srirangapattam

(c) Sravangelgola

(d) Mysore

Ans : Sravanbelgola


Q 9 : Ramayan the Tamil version of the great epic Ramayana was made by -

(a) Kamban

(b) Avvaiyar

(c) Ilango Adigal

(d) None of these

Ans : Kamban


Q 10 : The two kingdoms established by the Indians in Indo China included -

(a) Champa and Kamboja

(b) Champa and Srivijaya

(c) Srivijaya and Kamboja

(d) Svarnbhumi and Champa

Ans : Champa and Kamoja


Q 11 : The famous Kailasha Tempe Cut out of Solid rock at Ellora was built under the patronage of the -

(a) Cholas

(b) Kadambas

(c) Pallavas

(d) Rashtrakutas

Ans : Rashtrakutas


Q 12 : Who destroyed the Empire of Chalukyas of Badami ?

(a) Cholas

(b) Pallavas

(c) Pandyas

(d) Rashtrakutas

Ans : Rashtrakutas


Q 13 : Wich one among the following religions ws patronised by Rashtrakutas ?

(a) Jainism

(b) Buddhism

(c) Saivism

(d) Vaishnavism

Ans : Jainism


Q 14 : The famous battle of Takkolam of South India was fought between ?

(a) Cholas and North Chalukyas

(b) Cholas and Rashtrakutas

(c) Cholas and Hoyasals

(d) Cholas and Pandyas

Ans : Cholas and Rashtrakutas


Q 15 : The South Indian state which was famous for its naval power was -

(a) Chalukyas

(b) Cholas

(c) Hoyasals

(d) Pandyas

Ans : Cholas