Indian History : Harappan Indus Civilization ( 2500 BC - 1750 BC ) Part-2 Question Answer - StudyWithAMC | AMCALLINONE
Welcome to StudyWithAMC अच्छा काम करते रहो, कोई सम्मान करे या ना करे ,“सूर्योदय “तब भी होती हैं, जब करोड़ो लोग सोए होते हैं।- Abhijeet Mishra. This is the Only Official Website of StudyWithAMC     “Always Type www.amcallinone.com . For advertising in this website contact us studywithamc@gmail.com.”

Translate

गुरुवार, 30 अप्रैल 2020

Indian History : Harappan Indus Civilization ( 2500 BC - 1750 BC ) Part-2 Question Answer

Indian History : Harappan Indus Civilization ( 2500 BC - 1750 BC ) Part-2 Question Answer...
11. Out of the following remains excavated in indus valley which one inducates the commercial and economic development.?
(a) Pottery (b) Seals (c) Boats (d) Houses
Ans - B

12. The earliest city discovered in India was--
(a) Harappa (b) Rangpur (c) Mohenjodaro (d) Sindh 
Ans - A

13. Which one of the following Indus Civilization site gives evidence of a dockyard.?
(a) Harappa (b) Lothal (c) Mohenjodaro (d) Rakhigarhi
Ans - B

14. Which one of the following statements regarding Harappan Civilization is correct.?
(a) The standard Harappan seals were made of clay (b) The inhabitants of Harappa had neither knowledge of copper nor bronze (c) The Harappan civilization was rural based (d) The inhabitants of Harappa grew and used cotton
Ans - D

15. An advanced water management system of harappan times has been unearthed at--
(a) Dholavira (b) Lothal (c) Kalibangan (d) Alamgirpur
Ans - A

16. From which one of the following places , ramains of wells have been found in house belonging to the developed  stage of the indus valley civilization?
(a) Harappa (b) Kalibagan (c) Lothal (d) Mohenjodaro
Ans - D

17. The archaeological finds from alamgirpur in ghaziabad district reflected the--
(a) Harappa culture (b) Vedic culture (c)Mauryan culture (d) Gupta period culture
Ans - A

18. cotton for textile was first cultivated in--
(a) Egypt (b) Mesopotamia (c) Kotdiji (d) India
Ans - D

19. Rock cut architecture in Harappan culture context has been found at--
(a) Kalibangan (b) Dholavira (c) Kotdiji (d) Amri
Ans - B