Indian History : Harappan Indus Civilization ( 2500 BC to 1750 BC ) Most Important Question Answer in English - StudyWithAMC | AMCALLINONE
Welcome to StudyWithAMC अच्छा काम करते रहो, कोई सम्मान करे या ना करे ,“सूर्योदय “तब भी होती हैं, जब करोड़ो लोग सोए होते हैं।- Abhijeet Mishra. This is the Only Official Website of StudyWithAMC     “Always Type www.amcallinone.com . For advertising in this website contact us studywithamc@gmail.com.”

Translate

गुरुवार, 30 अप्रैल 2020

Indian History : Harappan Indus Civilization ( 2500 BC to 1750 BC ) Most Important Question Answer in English

Indian History : Harappan Indus Civilization ( 2500 BC to 1750 BC ) Most Important Question Answer in English...
amcallinone study with amc
INDIAN HISTORY
        Harappan/Indus Civilization (2500 BC – 1750 BC)
1.   The Harappan Civilization was discovered in the year:
(a)           1901 (b) 1921 (c) 1935 (d) 1942
Ans - B

2.   Lothal is a site where dockyard of which of the following civilization were found.?
(a)           Indus Valley (b) Mesopotamian (c) Egyptian (d) Persian
Ans - A

3.   The People of the Indus Valley Civilization usually built there houses of – (a) Pucca bricks (b) stone (c) wood (d) all of these
Ans - A

4.   The Indus Valley people traded with the—(a) Chinese (b) Mesopotamians (c) Parthians (d) Romans
Ans - B

5.   The Indus Valley Civilization was Non Aryan because—(a) it was urban (b) it has a pictographic script (c) it had an agricultural economy (d) it extended up to the Narmada Valley
Ans - A

6.   All the following statements regarding the Indus Valley Civilization are correct except—(a) The Indus Valley Civilization was an advanced urban civilization (b) Iron was not known to  the people (c) It is difficult to say to which race the people belonged (d) The people knew nothing about agriculture
Ans - D

7.   The local name of Mohanjodaro is—(a) Mound of the Living (b) Mound of the Great (c) Mound of the Dead (d) Mound of the Survivor
Ans - C

8.   The Indus Valley Civilization specialized in—(a) town planning   (b) architecture (c) craftsmanship (d) All of these
Ans - A

9.   The famous figure of a dancing girl found in the excavation of Mohenjodaro was made up of—(a) terracotta (b) steatite (c) bronze (d) red limestone
Ans - C


10.         Which of the following animals was not known to the Indus Valley Civilization.? (a) Bull (b) Horse (c) Elephant (d) Giraffe
Ans - D